חשוב לציין שהמשחק המשותף סביב שולחן חשוב לאין שיעור במיוחד עכשיו, ברגע של חזרה לשגרה ובנייה מחודשת של הקשרים בין הילדים לבין עצמם ובין הילדים למורה. למשחק של ילד עם מבוגר יש כוח עצום, של מהלך בו מקבל תפקיד של מבוגר משמעותי.
היה לנו ברור שאם נכניס סדרות משחקים לבתי הספר, נוכל לתת מתנה חשובה לילדים ולמורים.
אז איך עשינו את זה?
התחלנו לנתח משחקי קופסה, וגילינו שאפשר לסדר קבוצות משחקים לפי תחומי דעת. היה ברור שהמוטיבציה של המורים להשתתף בסדרות המשחקים תושפע מהרלוונטיות של הסדרות ללמידה בבית הספר: למשל, אם מורה למתמטיקה מתאמצת מאוד לסגור פערים בלמידת לוח הכפל בכיתה ב' היא תשמח להשתתף בסדרת משחקים שיש בהם עיסוק במתמטיקה בכלל ובהכפלות בפרט.
לפי החלוקה לתחומי הדעת בנינו 2 סדרות משחקים בסיסיות: סדרת מתמטיקה שבה משחקים במשחקים שמזמינים חשיבה מתמטית וסדרת עברית שבה משחקים במשחקים שעובדים על אוצר מילים, ביטוי בע"פ ומחשבה לשונית.
בכל סדרת משחקים, הילדים קודם כל משחקים והרבה. קודם כל במשחקי קופסה מסחריים, נפוצים, שהם יכולים לקנות עם ההורים אחר הצהריים. גם זאת נקודה מאוד משמעותית: במהלך החקר לקראת הסדרה גילינו שמעט מאוד ילדים בשכונה משחקים במשחקי קופסה בבית עם ההורים, לכן היה לנו חשוב לבנות סדרות המבוססות על משחקים שאפשר לקנות בכל חנות משחקים.
פתיחת סדרת המשחקים היא אצלנו באיפכא. הילדים מגיעים עם המורים שלהם להפנינג משחקים – יום שלם שכולו משחקים! למה באיפכא? קודם כל בשביל לצאת מבית הספר ולהרגיש שחוגגים. חוגגים את הביחד, חוגגים את ההזדמנות לשחק ביחד, עם החברים ועם המורה.
ביום ההפנינג חצי יום מוקדש למשחק. מתחילים את היום בשיחת פתיחה שמפעילה את החשיבה המקדימה של הילדים. מה צריך בשביל ללמוד משחק חדש? מה צריך בשביל לנצח? מה צריך בשביל לשחק ביחד?
בחלקו הראשון של היום הילדים משחקים. כאן נוצרות הזדמנויות נפלאות ללמוד לבד, להתמודד עם מכשולים בדרך וללמד אחד את השני. המורה נעזרת בצוות של איפכא ולומדת לתווך לילדים הוראות מבלי ללמד אותן לגמרי, כך שהילדים אקטיביים בלמידה.
בחלקו השני של היום הילדים מקבלים ערכה ריקה של אחד המשחקים בהם שיחקו. הערכה היא קופסא מדוייקת הנראית בדיוק כמו קופסת כמו המשחק ומכילה את כל כרטיסיות המשחק, אבל הכל לבן. אין עיצוב ותוכן, יש רק מודל וחוקים. בשלב הבא, כל צוות ממלא את ההערכה בתוכן מקורי שלו.
הילדים מתנסים בשני דברים, האחד הוא הבנה של הקשר בין מודל משחקי לתוכן שלו, חשיבה מסדר גבוה שמובילה להבנה שהם יכולים להחליט מה התוכן ולהפוך אותו למשמעותי עבורם. תוכן זה יפעל במסגרת החוקים הקיימים. בנוסף, הילדים מתנסים בעבודה צוותית והשלמה של פרויקט קטן בזמן נתון.
בסיום היום הנפלא הזה, המורים והילדים חוזרים לבית הספר מלאי מוטיבציה לחודש שלם בו המורה משלבת כ-5 שיעורי עיצוב משחק בנושא מתמטיקה/עברית בבית הספר. הצוות של איפכא מספק לכיתה ערכות 'ריקות' של משחקים על פי בחירת צוותי הילדים של המשחקים אותם היו רוצים לעצב מחדש, והמורה עובדת עם הילדים על התוכן והעיצוב.
לקראת סיום הסדרה, כל הכיתה חוזרת לאיפכא ליום הפנינג נוסף בו כל צוות בונה למשחק שלו מארז. למה מארז? כי מארז הוא הזדמנות נדירה לדבר על נושאים כמו מדידה, גופים הנדסיים, כתיבה והנגשה של הוראות, עיצוב וצבעוניות.
למה באיפכא? כי אצלינו אפשר להתפרס על שטחי עבודה, להתנסות בעיצוב פריסות וחיתוך בחותך לייזר, אפשר לבדוק חומרים ולצאת החוצה להשפריץ ספריי צבע… בקיצור להפוך את הרגע המיוחד הזה לחגיגה.
בתום הסדרה, הילדים חוזרים לבית הספר ליום תצוגה. המשחקים נשארים בכיתה וכל הצוותים משחקים במשחקים שצוותים אחרים יצרו. גם כאן יש הזדמנות לחגיגת הלמידה: עבודה על מיומנויות רפלקטיביות ושיתופיות משתלבת עם למידת תחום דעת שהוא לא פחות חשוב.
ישנו רגע מזהיר של ערבוב מיומנויות ולמידה מתוך רצון ושמחה, והכי חשוב – לילדים יש תחושה שהם בנו משהו ביחד ושיש להם השפעה על העולם סביבם: הם יצרו אובייקט משחקי שמפעיל את בני קבוצת ההתייחסות שלהם!